1. Giriş
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Avrupa Komisyonu'nun ilgili çalışma belgelerinde yansıtıldığı üzere Avrupa Beceri Yılı'nın hedeflerini dikkate alarak, Yılın Ulusal Koordinatörü ile işbirliği içinde bu Eylem Planını hazırlamıştır. Eylem Planı üç ana sütuna odaklanmaktadır:
Α. Modern bir mesleki kültürün geliştirilmesi
Β. Sosyal olarak hedeflenmiş mesleki öğrenimin sağlanması
Γ. Mesleki yeterlilik ve belgelendirmenin teşvik edilmesi
Yukarıdaki sütunlara daha geniş çaplı tanıtım ve reklam faaliyetleri eşlik edecektir
Α. Modern bir profesyonel kültürün geliştirilmesi
Hedef gruplar
- Çalışanlar
- İşsizler
- Okul/üniversite öğrencileri
- Askerler/Sözleşmeli askerler
Amaç ve genel yaklaşım:
Bu sütun altındaki eylemlerin amacı, hedef gruplara profesyonel kültürün dört temel yönü olan 1) yeşil geliştirme/çevre 2) dijital beceriler 3) iş sağlığı ve güvenliği ve 4) iş kalitesi konularında kısa eğitimler vermektir,
Eğitim yenilikçi bir nitelik taşıyacak ve katılımcılar için mesleki kültürün her bir yönünü yansıtmak üzere kendi kendine teşhis araç ve tekniklerini kullanacaktır. Nihai amaç, bu alanlarda becerilerini geliştirmek için ek uzmanlık eğitimi almak üzere bu bireyler arasında farkındalık yaratmak ve ortaya çıkan ilgiyi karşılamak üzere eğitim ve akademik kurumları harekete geçirmektir. Bu yaklaşım, bir sonraki paragrafta tartışıldığı gibi, sunulacak tüm eğitim türleri için geçerli olacaktır.
Dikkate alınacak her bir boyutun gösterge niteliğindeki boyutları:
Yeşil büyüme/çevre: kaynak israfının azaltılması, geri dönüşüm, yeniden kullanım, zararlı emisyonların azaltılması
Dijital beceriler: Ofis uygulamaları, Sosyal Medya, İletişim uygulamaları, İnternet güvenliği, Yapay zeka uygulamaları
Sağlık ve güvenlik: Elektrikle ilgili tehlikeler, kimyasal ve biyolojik ajanlar, kanserojen ve mutajenler, gürültü, aydınlatma, iç mekan hava kalitesi, ısı stresi gibi fiziksel ajanlar, yüklerin elle kaldırılması ve taşınması, titreşim, monoton çalışma, çalışma hızı, psikososyal faktörler, elektromanyetik alanlar, yapay ışık vb. gibi ergonomik faktörler vs.
Kalite: toplam kalite, müşteri ihtiyaçlarına odaklanma, paydaş katılımı, ortaklıklar, takım çalışması, düşük kalite maliyetleri, sürekli iyileştirme, önleyici ve düzeltici faaliyetler, problem çözme araçları.
Nicel hedefler:
Eylem Planının amacı, 2024 yılı sonuna kadar 100.000 kişiyi (çalışanlar, işsizler, okul öğrencileri, üniversite öğrencileri, askerler, sözleşmeli askerler) profesyonel kültür konularında eğitmektir. Bu iddialı bir hedeftir ve çeşitli biçimlerde eğitim fırsatları sunulmasını gerektirmektedir.
Eğitim fırsatları/eğitim biçimleri
Aşağıdaki eğitim fırsatları sunulacaktır:
- Zoom, Webex, Teams gibi en yaygın platformlardan birini kullanarak tüm vatandaşlara açık mesleki kültürün her bir yönü için 2 saatlik uzaktan eğitim programları (web seminerleri). Web seminerleri, paydaşların katılımını kolaylaştırmak ve web seminerleri aracılığıyla 35.000 kişinin eğitilmesine yönelik nicel hedefe ulaşmak için Pazar hariç her gün ve belirli uygun saatlerde (örneğin hafta içi akşam 6-8 arası ve Cumartesi sabahı 10.00-12.00 arası) sunulacaktır.
- Meslek kültürünün dört (4) yönü için 5 saatlik canlı eğitim programları. Yüz yüze programların sunulması için ülke çapında Verimlilik Merkezi, Kıbrıs Kamu Yönetimi Akademisi (CPA), okullar, kamplar, sendikalar ve işveren örgütleri ve yerel yönetimler (belediye binaları ve toplum konseyleri) kullanılacaktır. Programlar, büyük işletmeler için veya işletmelerin yoğun olduğu yerlerde (sanayi bölgeleri) kurum içi programlar olarak da uygulanabilir. Yüz yüze eğitim programları, bu programlar aracılığıyla eğitilen 10.500 kişilik nicel hedefe ulaşmak için önceden belirlenmiş zamanlarda günlük olarak sunulacaktır.
- Aylık olarak 750 kişiye eğitim vermek amacıyla büyük ölçekli (2-3 saatlik) sunumlar (atölye çalışmaları)
- Verimlilik Merkezi'nin e-öğrenme platformu aracılığıyla engelliler de dahil olmak üzere tüm vatandaşların erişebileceği, mesleki kültürün dört (4) temel yönünün her biri için dijital eğitim materyalleri (asenkron öğrenme). Eşzamansız kurslara 50.000 kişinin katılması hedeflenmektedir.
- "Eğiticilerin eğitimi" eğitim programları büyük şirketlere, organizasyonlara, organize gruplara ve diğer kuruluşlara, kendi kuruluşlarının yöneticilerinin kurum içi eğitimini kendi adlarına üstlenmelerini amaçlamaktadır. Amaç, eşit sayıda kuruluştan 100 eğitmen yetiştirmek ve her birinden 50 çalışanı eğitmektir.
- Sosyal Medyada gösterilecek kısa eğitim videoları (Facebook, Instagram, Twitter, Tik Tok, vb.)
Sunucular / Eğitmenler
Programlar, Verimlilik Merkezi'nin Kurtarma ve Dayanıklılık Planı kapsamında halihazırda yürütülmekte olan dijital beceri programları doğrultusunda bir anlaşma yapacağı özel sektörden ortaklar olan dış eğitmenler kullanılarak uygulanacaktır. Ortaklar, bir talep ve değerlendirmenin ardından belirli bir süreçle seçilecektir.
Ağ oluşturma
İnsanları eğitim faaliyetlerine çekmek için sosyal yardım ve tanıtım faaliyetleri bağlamında medya ve KOBİ'lerin kullanılmasına ek olarak, işveren ve sendika örgütleri, meslek kuruluşları, Yerel Yönetimler, CPA ve çok büyük işletmelerle ağ kurmak, bu kuruluşların bilgi çoğaltıcıları olarak hareket etmeleri ve çalışanları eğitim faaliyetlerine katılmaya motive etmeye yardımcı olmaları için önemli bir rol oynayacaktır.
Eğitim programlarına katılımı güçlendirecek teşvikler
Çalışanlarının eğitim programlarına en yüksek katılım oranını gösteren üç (3) şirketi/kuruluşu ödüllendirmesi. Ödül oldukça görünür olacaktır.
Buna ek olarak, bireylerin eğitim programlarına katılımını teşvik etmek amacıyla, sürekli olarak (aylık veya haftalık) bir çekiliş süreciyle ödüllü yarışmalar düzenlenecektir.
Eğitim programlarının değerlendirilmesi
Proje sonuçlarının değerlendirilmesi, aşağıdaki göstergelerin sistematik olarak izlenmesi yoluyla gerçekleştirilecektir:
- Performans göstergesi 1: Aylık kursiyer sayısı
- Performans göstergesi 2: Programın sonunda, mesleki kültürün bir veya daha fazla alanında daha fazla eğitim alacaklarını beyan eden kursiyerlerin yüzdesi
- Performans Göstergesi: 6 ay içinde ek eğitim alan kursiyerlerin yüzdesi
Zaman Çerçevesi
Ön çalışmalar (program tasarımı, öz değerlendirme araçlarının geliştirilmesi/güvence altına alınması, video prodüksiyonu, kolaylaştırıcıların seçimi, mekanların rezervasyonu, ağ oluşturma) Mayıs - Temmuz 2023'te gerçekleştirilecek ve program uygulaması Eylül 2023'te başlayacaktır.
Β. SOSYAL HEDEFLI MESLEKI ÖĞRENIMIN SAĞLANMASI
Mevcut eylemler
- 55'in üzerindeki kişilere dijital beceriler kazandırmaya yönelik eğitim programları
Bu eylem, 1 milyon Avroluk bir bütçe ve 2024 yılı sonuna kadar en az 1.150 kişinin, 2025 yılı sonuna kadar ise 2.550 kişinin eğitilmesi hedefiyle Kurtarma ve Dayanıklılık Planına dahil edilmiştir. Uygulayıcı kurum Verimlilik Merkezidir.
- Eğitim, istihdam veya öğretim dışında kalan 15-29 yaş arası gençlere yönelik eğitim programları (NEET'ler)
Eylem, 5 milyon Avroluk bir bütçe ve 2027 yılı sonuna kadar 2.800 kişinin eğitilmesi hedefiyle THALIA Uyum Politikası programına dahil edilmiştir. Uygulayıcı kurum Kıbrıs İnsan Kaynakları Geliştirme Kurumu'dur (CDDA).
Yeni eylemler
- Sosyal girişimciliğin güçlendirilmesi bağlamında engelli bireylerin eğitimi
Eylem, engelli bireylerin bir sosyal girişimde istihdam edilmeleri ya da engelli bireyler tarafından bir sosyal girişim kurulması amacıyla eğitilmeleri ile ilgilidir. Engellilerin Sosyal Entegrasyonu Dairesi (DISD) tarafından halen yürütülmekte olan bir çalışma çerçevesinde ve engelli dernekleriyle yapılan kapsamlı istişareler sonucunda, engelli bireylerin yaklaşık 300 saatlik üç aylık eğitim programlarına katılarak gerekli becerileri geliştirdikten sonra istihdam edilebilecekleri 15 profesyonel sektör belirlenmiştir. Aynı çalışmanın bir parçası olarak, Temmuz 2023'e kadar her meslek için gerekli becerileri geliştirmek üzere mesleki yeterlilik standartlarına dayalı eğitim programları geliştirilecektir. Buna paralel olarak, yaklaşık 600 saatlik altı aylık bir girişimcilik becerileri geliştirme programı geliştirilecektir.
Nicel hedef:
Her programa 5-10 engelli bireyin katılımıyla belirli meslekler için 300 saatlik üç uzmanlaşma programının düzenlenmesi ve 10-20 kişinin katılımıyla bir girişimcilik programının düzenlenmesi.
C. Mesleki eğitim ve sertifikasyonun teşvik edilmesi
a) Standart Mesleki Yeterliliklere atıfta bulunan eğitim programları
Aşağıdaki tabloda sunulan ve işgücü piyasasında ihtiyaç duyulan Standart Mesleki Yeterlilikler için uygun eğitim programlarının düzenlenmesi, yaklaşık 650 kişinin katılımı ve bunların test edilmesi ve belgelendirilmesi amacıyla teşvik edilecektir.
| | Nicel hedef (katýlýmcý sayýsý) |
| 1. Fotovoltaik sistemlerin kurulumu ve bakýmý için teknisyen. Seviye 5. | 50 |
| 2. Ýnþaatçý. Seviye 4. | 150 |
| 3. Hibrit ve elektrikli araç teknisyeni. Seviye 4. | 50 |
| 4. Merkezi ýsýtma sistemleri teknisyeni. Seviye 4. | 50 |
| 5. Ýklimlendirme ve soðutma teknisyeni. Seviye 4. | 50 |
| 6. Maðaza asistaný. Seviye 4. | 100 |
| 7. Bilgisayar uygulama geliºtiricisi. Seviye 5 | 50 |
| 8. Yemek odasý görevlisi Seviye 4. | 150 |
Eğitim programlarının Eylül 2023'te başlaması ve 2024 yılı sonuna kadar tamamlanması beklenmektedir. Mesleki Eğitim Merkezleri (KEK) ve Mesleki Yeterlilik Değerlendirme Merkezleri (KAEP) aktif hale getirilecektir. Eğitim programlarının düzenlenmesi, bireylerin test edilmesi ve belgelendirilmesi ile bireyleri ve işletmeleri çekmek için sosyal yardım ve tanıtımın maliyeti ANAD bütçesinden karşılanacaktır.
Buna ek olarak, 2023 yılında PEP'lerin güncellenmesi süreci ilk kez uygulanacak ve ilgili kamu sektörü dairelerinin temsilcileri, işveren ve sendika örgütleri, meslek kuruluşları ve diğer ilgili kuruluşların yanı sıra profesyoneller ve diğer uzmanların doğrudan katılımıyla yıllık bazda uygulanacaktır.
(b) İnşaat sektöründeki işçiler için güvenlik ve sağlık eğitimi
Ekonomi ve Çalışma Bakanlığı ile Kıbrıs İnşaat Müteahhitleri Birlikleri Federasyonu (OSEOK) arasında imzalanacak bir Anlaşma temelinde, inşaat sektöründeki en az 5,000 işçinin güvenlik ve sağlık konularında eğitilmesi, bu sektörde çalışmak için güvenli pasaport şeklinde bir ön koşul olarak teşvik edilecektir.
Bu amaçla Devlet, biri Bilimsel ve Teknik Personel, diğeri de İşçiler için olmak üzere 6 saatlik iki eğitim programının sunulmasını teşvik edecektir.
Aynı zamanda, sektörde çalışmanın bir koşulu olarak sağlık ve güvenlik eğitimiyle ilgili olarak inşaat sektöründeki işçiler için gelecekte geçerli olacak düzenlemelerin sonuçlandırılması amacıyla diyalog devam edecektir.
D. Tanıtım ve reklam faaliyetleri
Basın ve Enformasyon Ofisi ile işbirliği içerisinde, aşağıdakileri de içeren kapsamlı bir tanıtım ve reklam kampanyası geliştirilecektir:
- Bir logo, uygun sloganlar ve grafiklerin oluşturulması ve Avrupa Komisyonu tarafından Beceri Yılı için geliştirilen iletişim araç setinin kullanılması yoluyla Beceri Yılı için bir kimlik "inşa edilmesi"
- Kısa eğitim videolarının üretimi
- Medyada, Sosyal medya'da ve popüler iletişim platformlarında belirli nüfus gruplarını hedef alan girişler
- İşletmeleri, kuruluşları ve örgütlü grupları doğrudan bilgilendirmek için hedeflenen bilgilendirme etkinlikleri (atölye çalışmaları)
- Profesyonel Kültürün geliştirilmesi ve teşvik edilmesine yönelik tüm çabalar ve bu hedefe nasıl ulaşılacağı konusunda çok büyük işletmelere (telefon veya yazılı iletişim yoluyla) doğrudan bilgi verilmesi
Eğitim faaliyetlerinde 100.000 katılımcı hedefine ulaşılması büyük ölçüde tanıtım ve reklam faaliyetlerine bağlı olacaktır.
Bütçe
Yukarıda analiz edilen eylemlerin toplam bütçesi 1,4 milyon Avro'dur ve her bir eylem için nicel hedeflerin sunulduğu Ek 1'de detaylandırılmıştır.